Din înălțimea crucii

J. Fulton Sheen, Din înălțimea crucii, Iași 2011, 344 p., 13,5×20, ISBN 978-973-8980-88-4, 20 lei.

Multi sfinti au confirmat ca crucea este izvor de întelepciune. Ultimele sapte cuvinte spuse de Isus pe cruce au fost obiectul multor interpretari, dar si deschizatoare de noi drumuri pentru o întelegere mai profunda a misterului pascal al lui Cristos si pentru o convertire mai intensa a credinciosilor.

   În acest scop, Editura „Sapientia” propune cartea „Din înaltimea crucii”, scrisa de un membru marcant al Bisericii Catolice din Statele Unite ale Americii, faimosul episcop J. Fulton Sheen (1895-1979), pentru care, la 14 septembrie 2002, în sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci, Congregatia pentru Cauzele Sfintilor a deschis procesul de canonizare. Cartea este tradusa din limba engleza de parintele Emanuel Imbrea, vicar la parohia „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman (Neamt), si reuneste cinci dintre scrierile autorului, care constituie si partile în care este împartita cartea. Prima parte, „Cele sapte cuvinte ale lui Cristos” („The seven last words of Christ” – 1933), este rezervata explicarii ultimelor cuvinte ale lui Isus înainte de a muri pe cruce. A doua parte, „Cele sapte cuvinte ale lui Isus si ale Mariei” („Seven words of Jesus and Mary” – 1945), este o analiza a legaturii dintre cele sapte cuvinte ale Mariei prezente în Evanghelii si cuvintele lui Isus de pe cruce, oferind solutii pentru problemele întâmpinate de crestinii de astazi, prin aspectele diverse prezentate în raport cu aceste cuvinte: valoarea ignorantei, secretul sfinteniei, fraternitatea crestina, scopul vietii. Partea a treia, „Personajele patimirii” („Characters of the Passion: Lessons of faith and trust” – 1953) descrie rolul vital al credintei în lumea de astazi, facând referire la istoria unor personaje care au avut un rol determinant în viata si moartea lui Isus: Petru, Iuda, Pilat, Irod, Baraba. Partea a patra, „Crucea se adreseaza cuiva” („Seven words to the Cross” – 1944) prezinta anumite atitudini pe care oamenii le iau în fata crucii (umanisti, pacatosi, egoisti, intelectuali), asociind aceste atitudini cu ultimele cuvinte ale lui Isus ca raspunsuri la aceste atitudini. În ultima parte, „Victoria asupra pacatului” („Victory over vice” – 1939), cuvintele lui Isus sunt raportate la cele sapte pacate capitale.

   Cartea se prezinta ca un manual al întelepciunii crucii si este recomandata tuturor categoriilor de credinciosi, în mod special acelora care sunt dominati de îndoieli sau se simt descurajati în fata greutatilor vietii.

Cosmin Cimpoesu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro