Don Orione – ieri și azi

Fabian Pitreți, Don Orione – ieri și azi, Iași 2017, 14×20, 204 p., ISBN 978-606-578-319-5, 20 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Don Orione – ieri şi azi, convorbiri realizate de Fabian Pitreți. Cartea apare în colecţia „Spiritualitate”, în format 14×20, are 204 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 20 lei.

Protagoniştii acestui frumos volum de dialoguri, deşi diferiţi prin vârstă sau prin experienţa de viaţă, au totuşi un element care-i uneşte: apartenenţa la aceeaşi familie religioasă şi asentimentul comun faţă de fondatorul acesteia, pe care au învăţat, odată cu trecerea anilor, să îl iubească şi să se conformeze idealului său.

Paginile acestui volum pun în lumină fidelitatea lui Dumnezeu faţă de aceste persoane, precum şi faţă de noi toţi; fidelitate ce se manifestă în mod deosebit sub aspectul milostivirii. Astfel, conversaţiile prezentei opere se prezintă ca un comentariu viu la una dintre rugăciunile cele mai vechi de „Colectă” prezente în Liturghierul Roman: „Dumnezeule, care îţi dezvălui atotputernicia mai ales prin milă şi iertare!” De fapt, pentru a indica prezenţa sa, Domnul nu a ales o idee abstractă, ci reală, concretă, un sentiment profund, natural, plin de gingăşie şi de compasiune, de indulgenţă şi de iertare, adică de milostivire.

Din prezentele pagini, deşi cu multă delicateţe, se reflectă şi unele limite ale protagoniştilor; drumul lor de sequela Christi şi de fidelitate în spiritul lui don Orione nu a fost mereu liniar şi conştient. Această realitate face ca prezentul volum să fie şi mai interesant, deoarece în aceste pagini nu se vrea o prezentare ideală, perfectă, a unor persoane care nu simt nevoia convertirii, persoane care se aseamănă unui fariseu, ci, din contră, care se aseamănă cu un păcătos, şi nu cu „broasca lui Fedro”, sau cu melcul din Trilussa care se simţea erou al istoriei pentru faptul că, prin propria salivă, a lăsat o urmă pe un simbol al istoriei, şi anume obeliscul roman.

Nu în ultimul rând, o altă caracteristică a prezentului volum constă din a se face un mijloc de comunicare al carismei orionine prin intermediul experienţelor de viaţă ale celor intervievaţi. Aşadar, autorul nu îşi propune o abordare ştiinţifică a carismei şi caracteristicilor sale, ci o comunicare artistică în concreteţea vieţii umane a celor intervievaţi, punând în evidenţă idealurile acestora, ce fac din aceasta un dar unic în marele mozaic al vieţii religioase. În acest mod, carisma orionină se transmite sub forma experienţei de viaţă, deci sub forma unei naraţiuni care ne leagă de experienţa spirituală a lui don Orione.

Mă alătur bucuriei autorului în ceea ce priveşte prezentul volum şi îmi doresc ca această operă să fie citită cu mult drag şi cu mult interes.

Pr. Aurelio Fusi

Fabian Pitreți, Don Orione – ieri și azi, Iași 2017, 14×20, 204 p., ISBN 978-606-578-319-5, 20 lei.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro