Fericitul Anton Durcovici : floare aleasă în Grădina Maicii Domnului

Dănuţ Doboș, Petru Ciobanu, Fericitul Anton Durcovici : floare aleasă în Grădina Maicii Domnului, Iași 2020, 234 p., 14×20, ISBN 978-606-578-421-5, 20 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea: Fericitul Anton Durcovici : floare aleasă în Grădina Maicii Domnului, scrisă de dr. Dănuţ Doboș și pr. dr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția „Istoria Bisericii”, în formatul 14×20, are 234 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei. 

Mă bucură şi susţin – ca urmaş al fericitului Anton Durcovici în fruntea acestei binecuvântate dieceze – orice iniţiativă al cărei scop este tocmai perpetuarea în timp a amintirii acestui model de credinţă şi de speranţă, de iubire şi de dăruire de sine, de luptă dusă până la vărsarea sângelui, după exemplul oferit de Mântuitorul Isus Cristos.

Evenimentul din 17 mai 2014 nu a fost doar un punct de sosire, ci şi unul de plecare, pentru că ne responsabilizează să facem tot posibilul ca figura fericitului Anton Durcovici să fie cât mai cunoscută. Şi astfel de manifestări nu au lipsit, dovadă fiind publicarea tezei de doctorat a pr. Isidor Iacovici, dedicată figurii fericitului nostru episcop, precum şi a intervenţiilor Preasfinţitului Petru Gherghel referitoare la Anton Durcovici. Nu mai puţin importante în această perpetuare a memoriei „martiriului iubirii lui Cristos” sunt contribuţia asociaţiei „Anton Durcovici”, simpozioanele şi alte manifestări ştiinţifice dedicate episcopului nostru martir. De asemenea, nu putem să nu amintim pagina dedicată Mesajului Sfinţilor din revista Lumina creştinului, în care este prezentată, deja de mai mult timp, aceeaşi figură impunătoare, în diversele sale aspecte, a fericitului episcop Anton Durcovici.

Mă bucur şi pentru această nouă carte ce adună în paginile ei toate scrisorile pastorale ale Preasfinţitului Petru Gherghel publicate după 17 mai 2014, precum şi articolele dedicate înaintaşului nostru publicate în sus-amintita rubrică a revistei noastre diecezane. Amintesc în mod deosebit contribuţia domnului dr. Dănuţ Doboş, care s-a dăruit, alături de alţi preoţi şi cercetători din Dieceza de Iaşi, procesului de beatificare şi de popularizare a lui Anton Durcovici, precum şi cea a pr. dr. Fabian Doboş şi a pr. dr. Petru Ciobanu, preot al Diecezei de Chişinău.

Răsfoind această carte, vom avea posibilitatea să (re)descoperim viaţa fericitului Anton Durcovici în diverse evenimente din trecerea sa prin această viaţă pământească. Însă consider că, mai mult decât un simplu aspect istoric, această carte vrea să ne dea o lecţie de credinţă, prezentându-ne diverse aspecte ale vieţii spirituale a seminaristului, preotului şi episcopului Anton Durcovici.

Adresez mulţumirile şi felicitările mele de păstor al Diecezei de Iaşi autorilor şi Editurii Sapientia, având speranţa fermă că poporul credincios va putea găsi în paginile acestei cărţi noi motive de a fi cât mai aproape de Dumnezeu, de Biserică şi de păstorii acesteia. Totodată, nădăjduiesc că exemplul sericitului Anton Durcovici ne va ajuta pe toţi să găsim noi căi spre sfinţenia la care suntem chemaţi şi noi motive de a spera, în pofida tuturor dificultăţilor care ne marchează existenţa.

Fericite Anton Durcovici, ajută-ne să rămânem credincioşi vocaţiei noastre de creştini, mai ales aceleia de a fi misionari acolo unde ne aflăm, pentru a putea face cunoscute tuturor oamenilor faptele puterii Domnului şi gloria plină de strălucire a Domniei Sale (cf. Ps 145,12).

PS Iosif Păuleţ

Episcop de Iaşi

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro