Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni

Blaj Ursache, Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni, Iaşi 2015, 242 p., 14×20, ISBN 978-606-578-198-6, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni, scrisă de Blaj Ursache. Cartea apare în colecţia Monografii, formatul 14×20, are 242 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

Cartea Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni, scrisă de Blaj Ursache (1929-2012) vede lumina tiparului din dorința autorului de a lăsa o „urmă” a trecerii sale prin viață, folosindu-se de cuvinte pentru a transcrie locuri și evenimente, oameni și învățături de la străbuni. Volumul este întruchiparea întâlnirii privirilor celui bătrân cu ale celui tânăr, loc privilegiat, după cum afirma cunoscutul artist român Dan Puric, în care se înnoadă trecutul de prezent garantând transmiterea tezaurului istoric din care se naște demnitatea. Limbajul simplu și tonalitatea cordială de pe întreg parcursul lucrării lui „Moș Ursache” ne duc cu gândul la multele momente în care am ascultat frânturi de istorie pe genunchii bunicilor noștri.

Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni debutează cu prezentarea meleagurilor în care a copilărit, a trăit și a muncit autorul: poziția geografică a satului, împrejurimile, diferitele ocupații ale locuitorilor, precum și felul în care, de-a lungul timpului, acesta s-a dezvoltat prin iluminarea locuințelor sau modernizarea drumurilor. Această descriere istorică abundă de date, în mare parte preluate de autor din jurnalul personal.

După ce ne-a făcut cunoștință cu satul său natal, autorul propune un salt în istorie, mai exact, până în secolul al XIV-lea, în momentul întemeierii Moldovei. Întemeierea satului Oțeleni se află în strânsă legătură cu domnia lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Ca în cazul oricărui eveniment petrecut cu mult timp în urmă, și în cazul întemeierii satului Oțeleni s-au născut numeroase legende. Totuși, autorul identifică drept plauzibilă una dintre aceste relatări, ale cărei evenimente datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Bineînțeles că întemeierea satului Oțeleni a fost un proces desfășurat pe o perioadă mai lungă de timp, proces la care au participat și locuitorii din satele vecine.

O altă preocupare a autorului este de a prezenta istoria catolicilor din Oțeleni și a lăcașurilor de cult din sat. Blaj Ursache consacră câteva pagini și istoriei comunităților catolice vecine, de a căror istorie e profund legată cea a catolicilor din Oțeleni. Ultima parte a cărții se preocupă de istoria recentă, ante și post decembristă, surprinzând schimbările survenite mai ales în cadrul unor instituții precum școala sau primăria.

Cartea Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni, scrisă de Blaj Ursache se adresează mai ales locuitorilor satului Oțeleni, dar și oricărui „curios de istorie”, după cum afirmă însuși autorul la începutul cărții.

David Eduard Cristian

 

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro