La ceas aniversar: bicentenarul Parohiei Romano-Catolice „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” Siret (1811-2011)

Franz Pieszczoch, La ceas aniversar. Bicentenarul Parohiei Romano-Catolice „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” Siret (1811-2011), Iaşi 2011, 256 p., 17×24, ISBN 978-606-578-025-5, 20 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii La ceas aniversar. Bicentenarul Parohiei Romano-Catolice „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” Siret (1811-2011), scrisă de Franz Pieszczoch. Cartea apare în colecţia „Monografii”, în formatul 17×24, are 256 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 20 lei.

„Fiecare parohie are o istorie a sa, mai bogată şi mai glorioasă sau mai săracă şi mai scurtă, istorie care este parte integrantă a istoriei localităţii în care se află parohia; fiecare parohie are oameni care au marcat istoria ei, în număr mai mare sau mai mic, dar se cuvine ca cei care au luat parte la aceste evenimente să rămână în memoria urmaşilor”.

La 200 de ani de la înfiinţarea Parohiei Romano-Catolice „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” Siret, Franz Pieszczoch, profesor de istorie la Şcoala „Petru Muşat” din Siret şi membru al comunităţii catolice din aceeaşi localitate, publică la Editura Sapientia cartea „La ceas aniversar. Bicentenarul Parohiei Romano-Catolice „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” Siret (1811-2011)”.

Cartea are cinci părţi. În primele două părţi, autorul prezintă istoria primei comunităţi catolice din Siret, când aici a fost înfiinţată Episcopia de Siret. În celelalte trei părţi, capitolele sunt structurate pe principalele perioade din istoria parohiei. Fiecare parte şi fiecare capitol începe cu un motto sau un citat reprezentativ. Istoria descrisă în această carte este întărită şi de numeroase fotografii, prezente în aproape fiecare capitol. Dacă primele patru părţi prezintă istoria acestei parohii, în partea a V-a, intitulată „Pars Adnexa”, sunt cuprinse tabele cu diferite tematici şi statusul credincioşilor parohiei pentru anul 2011. Cartea se încheie cu o scurtă istorie recentă în imagini a parohiei.

„Această carte doreşte să fie o piedică în calea uitării trecutului celei de-a doua comunităţi catolice din oraşul Siret, să salveze de la uitare măcar o parte din faptele credincioşilor romano-catolici din oraş şi să reconstituie un capitol mai puţin cunoscut al istoriei oraşului Siret”.

Cosmin Cimpoeşu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro