Isus înainte de creștinism

Albert Nolan, Isus înainte de creștinism, Iași 2012, 250 p., 17×24, ISBN 978-606-578-072-9, 25 lei.

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Isus înainte de creştinism, scrisă de Albert Nolan. Cartea apare în colecţia Spiritualitate, formatul 13×20, coperți cartonate, are 250 pagini şi poate fi procurată de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 25 lei.

În urma unei călătorii în Statele Unite ale Americii, din anul 2008, George Marius Nicoară a avut ocazia să citească o carte de spiritualitate intitulată Jesus Today, scrisă de preotul şi călugărul dominican Albert Nolan, carte pe care ulterior a şi tradus-o în limba română, fiind publicată de Editura „Sapientia” sub numele de Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertăţii radicale. Fascinat de bogăţia limbajului şi de frumuseţea stilului literar al lui Albert Nolan, George Nicoară a tradus o a doua carte a acestui dominican, intitulată Jesus before Christianity, care apare acum cu titlul Isus înainte de creştinism.

Intenţia centrală a acestei cărţi nu este nici credinţa, nici istoria, aşa cum ar sugera titlul. Cartea a fost gândită să fie citită şi de cei fără credinţă, cititorii fiind chemaţi să privească la un om care a trăit în Palestina primului secol şi să încerce să-l privească prin ochii contemporanilor săi. Interesul autorului se focalizează pe omul care a fost înainte de a deveni centrul credinţei creştine. Punctul de plecare nu este explicit credinţa în Isus Cristos ci, mai degrabă, aceasta este concluzia. Metoda de abordare este una istorică, chiar dacă intenţia primară a autorului nu este o tratare a lui Isus Cristos din punct de vedere istoric. Albert Nolan, prin această cercetare istorică, doreşte să ajute cititorul să descopere adevărul istoric despre Isus Cristos. De asemenea, cartea are şi un scop actual şi pragmatic, autorul fiind preocupat de persoane, de suferinţele de zi cu zi a atâtor milioane de oameni, precum şi de ce anume se poate face în această privinţă.

Cartea este împărţită în patru părţi, însumând la rândul lor 19 capitole. După un scurt cuvânt al traducătorului şi o introducere, autorul, în prima parte, prezintă figura lui Isus Cristos, a aceluia care este mai mult decât creştinismul, cel care stă deasupra acestei religii ca un judecător a toate ce s-au făcut în numele lui, dar şi figura lui Ioan Botezătorul, cel care a vestit şi a pregătit venirea lui Isus. Partea a doua, aşa cum sugerează şi titlul ei, Praxis (termen latinesc care înseamnă procedură, mod de a acţiona) prezintă preocuparea din partea lui Isus faţă de cei săraci şi faţă de cei prigoniţi, manifestată mai ales prin iertare şi vindecare. A treia parte, Vestea cea bună, aprofundează unele teme pe care Isus le-a vestit, cum ar fi: Împărăţia lui Dumnezeu, modul în care această împărăţie se raportează la bogăţie, prestigiu, solidaritate, putere etc. Cea de-a patra parte, Confruntarea, prezintă evenimente premergătore morţii lui Cristos, acuzarea, judecarea, condamnarea şi moartea, autorul evidenţiind totodată faptul că Isus Cristos este sigurul care a supravieţuit încercării, chiar dacă a murit (cap. XVIII). Cartea se încheie cu o secţiune de note, o bibliografie generoasă, dar şi cu un indice.

Prin această carte autorul ne îndeamnă să căutăm să înţelegem ceea ce Isus a dorit să spună cu adevărat prin cuvintele sale. Cartea poate fi citită cu mult folos atât de creştini, cât şi de necreştini, de toţi cei care vor să-şi facă o idee despre activitatea şi personalitatea lui Isus Cristos.

Laurenţiu Turbuc

 

Albert Nolan, Isus înainte de creştinism, Iaşi 2012, 250 p., 17×24, ISBN 978-606-578-072-9, 25 lei.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro