Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertății radicale

Albert Nolan, Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertății radicale, Iași 2010, 280 p., 14×20 cm, ISBN 978-973-8980-81-5, 15 lei.

În pofida conceptiei iluministe despre un Dumnezeu care a creat lumea si, asemenea unui ceasornicar care, dupa ce a pus-o în functiune, nu se mai intereseaza de ea, conceptie care capata tot mai multi adepti, Biblia ne învata ca Dumnezeu, prin Fiul sau Isus Cristos, are grija în permanenta de opera mâinilor sale. Acelasi lucru ne ajuta sa-l întelegem si Albert Nolan, autorul cartii Isus transforma continuu omenirea. O spiritualitate a libertatii radicale, care vede lumina zilei si în traducerea româneasca.

   Propunerea autorului este sa învatam sa-l luam pe Isus în serios mai ales în timpurile noastre. „De fapt”, subliniaza autorul „ceea ce trebuie sa luam în serios este aceasta zi, aceasta perioada si timpurile noastre. Traim adesea într-o lume de vis, fara a lua suficient în serios amenintarile si provocarile timpurilor noastre. Sunt crestini care cred ca îl pot lua pe Isus în serios, dar fara a da prea multa atentie la ceea ce se întâmpla în lumea din jurul nostru. Spiritualitatea lui Isus a fost total contextuala. Isus a citit semnele timpurilor sale si i-a învatat si pe cei care l-au urmat sa faca la fel. Îl luam pe Isus în serios atunci când, printre altele, începem sa citim semnele timpurilor noastre cu onestitate si cu sinceritate”.

   Cartea este împartita în patru parti. În partea I, Semnele timpurilor noastre, autorul îsi expune propriile sale viziuni asupra semnelor timpurilor noastre. Cele patru capitole din partea I ne ajuta, dupa expresia autorului „sa stabilim ceea ce întelegem prin «azi»”. „Aceste capitole nu se pot cuantifica atât de bine decât daca aruncam o privire la semnele timpurilor noastre, extrem de complexe si întotdeauna schimbatoare. Totusi, chiar si o privire superficiala la ceea ce se întâmpla astazi, ne va permite sa vedem ca semnele timpurilor noastre sunt, cel putin, surprinzatoare nu numai pentru ca acum putem vedea ca traim pe marginea prapastiei, ci si pentru ca un pas important în istoria si în evolutia noastra pare sa fi devenit o posibilitate realizabila”.

   În partea a II-a, Spiritualitatea lui Isus, autorul si-a focalizat atentia asupra spiritualitatii proprii a lui Isus. Problema principala pe care o abordeaza A. Nolan în cele trei capitole ale acestei parti nu este viata lui Isus, nici macar învataturile sale, ci spiritualitatea sa, autorul vorbind despre Dumnezeul personal al lui Isus.

   În partea a III-a, Actuala transformare personala, si partea a IV-a, Isus si experienta uniunii, autorul prezinta practicabilitatea trairii în contextul unei spiritualitati inspirate de Isus în zilele noastre. În partea a treia, atentia s-a mutat de la semnele timpurilor noastre si de la spiritualitatea lui Isus din timpul sau la o spiritualitate practica a zilelor noastre. A. Nolan încearca sa raspunda la întrebarea „Care sunt pasii practici pe care trebuie sa-i facem (daca nu i-am facut deja) pentru a trai în ziua de azi precum Isus a trait în perioada sa?”. În capitolele din partea a IV-a este analizat un tip particular de constientizare si constiinta. Atentia este focalizata nu pe teorii si idei despre uniunea tuturor lucrurilor, ci, mai degraba, pe experienta uniunii despre care vorbesc toti misticii. Ce îl intereseaza pe autor în paginile acestei parti este experienta lui Isus. De asemenea, este explorata experienta uniunii cu Dumnezeu, cu noi însine, cu alte fiinte umane si cu universul întreg. –Lectura acestei carti, pe lânga convingerea ca Isus transforma continuu omenirea, ne ajuta sa întelegem si sa patrundem mai bine spiritualitatea lui Isus, ancorata de deplin în Dumnezeu Tatal, Creatorul si sustinatorul universului.

Petru Ciobanu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro