Unitatea și Isus părăsit

Chiara Lubich, Unitatea și Isus părăsit, Iași 2010, 112 p., 14×20, ISBN 978-973-8980-81-5, 12 RON.

 Istoria Bisericii în secolul al XX-lea a fost marcata de personalitatea Chiarei Lubich, fondatoarea Miscarii Focolarelor. Trairea ei interioara, resimtita în fata unei icoane a lui Isus rastignit si parasit poate fi descoperita acum si de catre cititorul român gratie traducerii românesti realizate de pr. Cristinel Fodor.

   Cartea se deschide cu o introducere semnata de calugarul carmelit Jesus Castellano Cervera, în care scrie ca „aceste pagini apartin unei carti de lumina. Au fost scrise de catre Dumnezeu, prin intermediul Duhului Sfânt, într-un suflet care a lasat sa transpara cu puritate si responsabilitate ecleziala tot ceea ce a primit”.

   În prima parte a cartii autoarea vorbeste despre unitate, pornind de la constatarea ca „astazi lumea este caracterizata de multe tensiuni”. „Si totusi, în ciuda acestor tensiuni, lumea tinde spre unitate. Este un semn al timpurilor”. Tot aici, Chiara Lubich descrie rolul Miscarii Focolarelor în cadrul realizarii dorintei de unitate.

   Partea a doua a cartii, intitulata „Isus parasit, cheia unitatii cu Dumnezeu”, prezinta meditatiile autoarei în fata icoanei lui Isus parasit. Sunt aduse o serie de fragmente de scrisori în care se face referire la Isus si la rolul lui în rascumpararea omenirii si împacarea acesteia cu Tatal. Ca si în partea precedenta, se indica locul lui Isus parasit în cadrul spiritualitatii focolarelor.

   Partea a treia a cartii vorbeste despre rolul lui Isus parasit în unitatea dintre frati: „Isus parasit nu este numai calea, cheia pentru unitatea sufletului nostru cu Dumnezeu. El este si cheia unitatii cu semenii, a modului de a-i iubi, a manierei de a ne iubi între frati”.

   Recomandam aceasta carte tuturor celor care, în fata provocarilor individualismului si egoismului contemporan, simt dorinta de unitate cu Dumnezeu si cu fratii.

Petru Ciobanu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro