Lumea văzută altfel. Sfaturile evanghelice în viaţa de zi cu zi

Giuseppe Forlai, Lumea văzută altfel. Sfaturile evanghelice în viaţa de zi cu zi, Iași 2017, 14×20, 70 p., ISBN 978-606-578-314-0, 10 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Lumea văzută altfel. Sfaturile evanghelice în viaţa de zi cu zi, scrisă de Giuseppe Forlai și tradusă în limba română de Daniel Hrişcă. Cartea apare în colecţia „Spiritualitate”, în format 14×20, are 70 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la prețul de 10 lei.

Reflecţiile pe care le prezint aici în scris au fost destinate rubricii „Orizonturi creştine” a Radioului Vatican, transmise în perioada 2011-2012. Am dorit să parcurgem împreună un scurt itinerar care să ne ajute să înţelegem felul în care viaţa lui Isus, om sărac, cast şi ascultător, este o realitate care poate să-l atingă pe fiecare creştin în modul cel mai intim. Nu numai cei care profesează sfaturile evanghelice în viaţa consacrată într-o comunitate sau într-un institut secular primesc acest dar, ci şi un laic, un preot diecezan, o persoană căsătorită (întrucât prin Botez toţi am primit harul şi misiunea de a fi „un alt Cristos”) pot scoate din aceste trei izvoare de apă vie… să-şi potolească setea, de ce nu, „în afara templului” instituţiilor particulare (foarte bune, desigur, dar din care nu toţi sunt chemaţi să facă parte).

Tocmai în virtutea fundamentului comun, vom lua ca punct de plecare harul Botezului şi apoi vom încerca să ne apropiem cu grijă de persoana lui Cristos, Unsul Tatălui, pentru a înţelege cum anume, în el, fiecare creştin poate adopta, în cotidianitate, un stil de viaţă în sărăcie, curăţie şi ascultare. Cu toţii avem mare nevoie să înţelegem acest lucru, chiar dacă aceasta a fost probabil sufocată de prejudecăţi sau de simpla ignoranţă în privinţa acestui subiect: nu e uşor să preţuim sfaturile evanghelice, deoarece sunt percepute ca simple renunţări la ceea ce e legitim. Şi totuşi, pentru Isus Învăţătorul, care vede lumea altfel decât noi, sfaturile evanghelice sunt un mare dar pentru viaţa creştină şi datorită faptului că – şi vom încerca să o descoperim împreună – sunt profund coerente cu planul Creatorului. Prin „practicarea” lor, putem deveni tot mai mult noi înşine, ne putem asemăna, adică, tot mai mult cu Dumnezeu.

Iată, aşadar, că aceste câteva pagini vor să fie o încercare de a gusta harul care umanizează, al sărăciei, al curăţiei şi al ascultării. Pentru cei care apoi vor dori să aprofundeze din punct de vedere teologic această temă, vor găsi în librării diferite eseuri: recomand câteva în bibliografia selectivă.

Giuseppe Forlai

Giuseppe Forlai, Lumea văzută altfel. Sfaturile evanghelice în viaţa de zi cu zi, Iași 2017, 14×20, 70 p., ISBN 978-606-578-314-0, 10 lei.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro