Mergeți la Iosif!

Claudiu Dumea, Mergeți la Iosif!, Iași 2016, 14×20, 180 p., ISBN 978-606-578-249-5, 15 lei.

Editura „Sapientia” anunță apariția cărții Mergeți la Iosif!, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 180 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 15 lei.

Cartea publicată recent de Editura Sapientia, Mergeți la Iosif!, scrisă de părintele Claudiu Dumea, apare într-un timp special, luna martie, lună închinată sfântului Iosif, cel care a avut minunata misiune de a fi cap al Sfintei Familii. Însăși figura sa, care transpare din scrierile sacre, denotă că era un om de caracter și un sfânt: drept, ascultător și tăcut, virtute care pune mult în lumină faptele sale și ascultarea sa.

Autorul își începe reflecția asupra personalității sfântului Iosif plecând de la întrebarea dacă ar fi un fapt exagerat a-l plasa pe sfântul Iosif în centrul istoriei lumii. Paternitatea lui Iosif este una specială și a fost exprimată prin diferite asemănări de-a lungul istoriei. Însă niciuna nu i-a epuizat adevărata semnificație. Deși nu a avut niciun rol în conceperea lui Isus, autoritatea și prerogativele sale sunt acelea ale unui tată adevărat. De aceea, conchide părintele, paternitatea lui Iosif este un mister tocmai datorită unicității sale. Astfel, a-l considera pe Iosif din prisma legăturii sale speciale cu Isus, centrul istoriei, îl îndreptățește pe autor să afirme că acesta se bucură de privilegiul de a fi, alături de Isus, în centrul istoriei lumii.

În continuare, părintele prezintă calitățile sfântului Iosif cel tăcut, cel muncitor și castissimus (după cum îl numesc invocațiile litanice), dar și rolul său în principalele momente ale copilăriei lui Isus. În toate aceste evenimente, atitudinea lui Iosif este aceea a unui om înțelept, hotărât, care primește o misiune pe care o îndeplinește cu conștiinciozitate: a-l crește, a-l îngriji și a-l educa pe Fiul lui Dumnezeu.

Sfântul Iosif s-a bucurat de un cult deosebit, atât în Orient, cât și în Occident. Autorul își încheie cartea cu o sinteză a cultului de care s-a bucurat sfântul Iosif până în timpurile moderne, dar și după acestea, aducând exemple numeroase în această privință.

În contextul crizei instituției familiei, personalitatea sfântului Iosif se impune ca model de tată și soț exemplar, dar și ca model de credință și de ascultare, realizator al unei misiuni dificile, greu de înțeles și totuși specială și plină de mister. Cartea este adresată tuturor cinstitorilor sfântului Iosif, dar și celor care, în căutare de modele, vor descoperi în această carte un îndemn deosebit: „Mergeți la Iosif!”

David Eduard Cristian

Claudiu Dumea, Mergeți la Iosif!, Iași 2016, 14×20, 180 p., ISBN 978-606-578-249-5, 15 lei.

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro