În brațele Mariei

Slawomir Biela, În brațele Mariei, Iași 2006, 216 p., 14×20, ISBN: 973-8474-96-5, 9 RON.

În situatia desacralizarii progresive a lumii contemporane, imperativul re-evanghelizarii se impune numaidecât. În acest sens, ecoul chemarii accentuate de veneratul Papa Ioan-Paul al II-lea este mereu auzit. E necesar ca el sa fie si eficient. Fara îndoiala, soaptele si îndemnurile Duhului Sfânt sunt o realitate în Biserica crestina, în diferite feluri. +Una dintre initiativele ce vizeaza eficienta trairii mesajului evanghelic în zilele noastre este si Miscarea Familiilor de Nazaret, initiativa luata cu trei decenii în urma în Polonia catolica, unde, ca în tot lagarul comunist ateu, trairea vietii crestine a fost influentata de rigorile oficiale de limitare sensibila a libertatii religioase. Curajul ierarhiei catolice poloneze a fost vrednic de admiratie. Propovaduitorii evangheliei lui Cristos s-au straduit sa-i constientizeze pe crestini de trairea credintei, oferind o hrana consistenta prin atragerea cât mai multora în miscarea deja mentionata.

   Parintele Tadeusz Dajczer a cuprins în cartea sa, Meditatii despre credinta la Scoala Familiei din Nazaret, esenta unei spiritualitati crestine apreciabile. I s-a alaturat, printre altii, Slawomir Biela, nascut în 1956, inginer, doctor în fizica, iar apoi student la Facultatea de Teologie Catolica a Universitatii Pontificale din Varsovia. Din 1977 a cooperat îndeaproape cu pr. Dajczer, punând bazele miscarii. Din 1986 este membru al echipei redactionale, responsabil al multor publicatii ce privesc formarea membrilor miscarii, tratând teme importante, adaptate lumii contemporane. Lucrari precum: Dumnezeu singur ajunge, Stau la usa si bat, Deschideti portile lui Cristos, Cele doua coloane sunt tot atâtea roade ale reflectiilor profunde ale autorului în domeniul vietii spirituale crestine. Cartile sale sunt utile atât începatorilor, cât si avansatilor în viata spirituala, calauzindu-i pe drumul unirii transformante cu Cristos. Ele au fost traduse în 24 de limbi. Prezenta traducere este a 25-a.

   Un adevarat best-seller, cartea În bratele Mariei vine în sprijinul realizarii chemarii universale de sfintire, în care Maica preasfânta are rolul deosebit pe care i l-a încredintat Fiul ei, Domnul nostru Isus Cristos. Cartea e structurata în trei parti, fiecare dintre ele cuprinzând 4, 6 si iar 4 capitole. Prima parte are ca titlu general „Drumurile pe care ne asteapta Dumnezeu”. Acestea sunt evidentiate în rugaciunea vamesului, în întâlnirea cu Dumnezeu (în inima lui Isus, în bratele sale ranite, în rastignire), în tacerea meditatiei (cu Cristos prezent în gând, inima si fapte) si îndeosebi în rugaciunea „Tatal nostru”. Partea a doua, cu titlul general „Dumnezeu este îndragostit de tine”, reliefeaza iubirea divina fata de „oile fara pastor” (neputinta si regasirea lor), rasplatirea încrederii exemplare a cananeencei, spiritul de pocainta al fiului risipitor si închisoarea ca loc de întâlnire cu iubirea divina. Partea a treia, având ca titlu general „Iat-o pe Mama ta”, este, de fapt, partea forte a cartii, în care Maria, ca Mama a oamenilor, însoteste pelerinajele lor de credinta, prin exemplul ei de umilinta si eroismul ascultarii în credinta. Acestea o îndreptatesc sa fie privita ca o minunata învatatoare. Fericita ucenicie la care este dirijat cel ce i se încredinteaza este încrederea filiala în mijlocirea ei puternica la Dumnezeu si trairea adevarata în bratele ei. Faptul ca toti oamenii sunt copiii spirituali ai Mariei se bazeaza pe declaratia rostita cu limba de moarte de catre Isus: „Mama, iata-l pe fiul tau”, apostolul Ioan fiind vazut ca un reprezentant al neamului omenesc.

   Autorul este foarte explicit: „Fiind constient ca Maria te poarta în bratele ei, te va ajuta sa ramâi în prezenta lui Dumnezeu, cu o încredere neclintita în iubirea lui”. Pagina dupa pagina, suntem convinsi de adevarul ca „Dumnezeu ne transmite iubirea sa prin mijlocirea Mariei. Descoperind aceasta iubire nemarginita, vei dori sa-i dai un raspuns, si atunci vei putea ajunge la unirea deplina cu Cristos. Acesta e cel mai mare har care îti poate fi daruit aici, pe pamânt”. Ne-o putem însusi ca pe o adevarata carte de capatâi.

A. Despinescu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro