Maria, Femeia. Misterele vieții sale
Angelo Scola, Maria, Femeia. Misterele vieții sale, Iași 2018, 83 p., 14×20, ISBN 978-606-578-333-1, 10 lei.
La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Maria, Femeia. Misterele vieții sale, scrisă de Cardinalul Angelo Scola și tradusă în limba română de pr. Iosif Martin. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 83 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 10 lei.
Încă de copil, fiecare dintre noi trece printr-o importantă experienţă de încredinţare. Facem primii paşi, bâlbâim primele cuvinte arătând mamei şi tatălui recunoştinţă pentru promisiunea pe care grija lor faţă de noi a trezit-o în profunzimea eului nostru. Din dăruirea lor izvorăşte experienţa noastră elementară a binelui. Ei au capacitatea, cu relaţiile lor pline de iubire, să ne deschidă larg faţă de celălalt. Ia fiinţă dinamismul recunoştinţei reciproce: terenul pe care înfloreşte comuniunea dintre oameni. Grijă, pază, încredinţare în capacitatea celui care ne precede iubindu-ne sunt termeni care exprimă, chiar şi din punct de vedere etimologic, cât de constitutivă este în noi experienţa încredinţării.
Dacă acum mergem un pic mai departe de această scurtă reflecţie a noastră referitor la originea noastră, ce găsim? Ceea ce Ioan Paul al II-lea numea genealogia fiecărui om, fără de care nu se înţelege nici măcar începutul lui biologic. Spunea marele papă polonez că naşterea („Mai mult poate naşterea şi raza de lumină să meargă în întâmpinarea celui nou-născut”, Hölderlin în poezia Renul) este împletire inseparabilă de început (biologie) şi de origine (genealogie). Aceasta ne apare evident de la începutul Evangheliei lui Matei (Mt 1,1-16), care ritmează cu putere genealogia lui Isus cu insistenta repetare a verbului „a născut”, în timp ce enumeră seria (14 generaţii de 3 ori) verigilor genealogiei sale. La sfârşitul seriei însă, ca să arate naşterea feciorelnică a lui Mesia, evanghelistul face o impunătoare variaţie: „Iacob l-a născut pe Iosif, logodnicul Mariei, din care s-a născut Isus, numit Cristos”.
Seria nu se termină cu un bărbat, ci cu Maria, femeia. Locul central al Mariei în originea lui Isus se impune în felul acesta cu o putere deosebită. Ei îi este încredinţat Fiul lui Dumnezeu. Şi, începând din acel moment, Fecioara-Mamă îl păzeşte până la înălţarea sa glorioasă la cer în trupul său „adevărat”.
Totuşi, ceea ce este încă şi mai minunat pentru noi este încredinţarea reciprocă pe care Isus, sub cruce, o stabileşte între Ioan – şi în el cu toţi credincioşii – şi Maria: „Apoi a spus ucenicului: «Iată Mama ta!»” (In 19,27). Fără ea, omul îşi pierde originea: semnificaţia însăşi a propriei existenţe. Şi a trăirii cotidiene, alcătuită din afecţiuni, din muncă şi din odihnă.
Această carte, care oferă câteva puncte de reflecţie asupra misterelor vieţii Fecioarei, a apărut din dorinţa de a aprofunda experienţa mea personală de încredinţare Fecioarei. Aveam în jur de 30 de ani, când un mare preot m-a învăţat să-mi încredinţez sfintei Fecioare – cu un Bucură-te, Marie în fiecare seară înainte de culcare – viaţa. Ca să învăţ să trăiesc ca vocaţie şi, în acelaşi timp, ca să fiu fidel stării de viaţă la care am fost chemat.
Acum o recomand întotdeauna tuturor, mai ales tinerilor. Încredinţarea către Maria este o autentică mângâiere de iubire. După fiecare zi, este tărie şi speranţă.
Ţie, scumpule cititor, îmi permit să-ţi adresez aceeaşi invitaţie.
† Cardinal Angelo Scola,
Patriarh de Veneţia
Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro