A face discipoli misionari. Cum să trăiești metoda arătată de Învățător

Martin Curtis, A face discipoli misionari. Cum să trăiești metoda arătată de Învățător, Iași 2025, 42 p., 14×20, ISBN 978-606-578-578-6, 15 lei.

La Editura „Sapientia” a apărut de curând cartea A face discipoli misionari. Cum să trăiești metoda arătată de Învățător, scrisă de Martin Curtis și tradusă în limba română de Oana și Radu Capan. Cartea apare în colecția „Creștinism în contemporaneitate”, în formatul 14×20, are 42 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

„Visez la o «opțiune misionară», adică la un impuls misionar capabil să transforme totul… pentru evanghelizarea lumii de astăzi…” (Papa Francisc, Evangelii gaudium, nr. 27).

Este această „opțiune misionară” și visul vostru? Ați dori să vă vedeți parohia, apostolatul sau familia înflorind? Doriți să aveți o cultură a discipolilor misionari care slujesc cu mare generozitate și bucurie? Sunteți pregătiți să primiți în îmbrățișarea milostivă a lui Isus și a Bisericii sale mii de suflete pierdute și distruse?

Catolicii sunt din ce în ce mai conștienți că trebuie să devenim o Biserică a discipolilor misionari. Se spun multe și au apărut multe programe minunate pentru a ajuta la transformarea acestei viziuni în realitate. Dar ce poate face fiecare dintre noi pentru a se ajunge la „masa critică”, în măsură să ducă la transformarea despre care vorbește Papa Francisc și la care tânjim cu toții?

Lucrând cu episcopii noștri și alături de minunații păstori și operatori pastorali din campusurile universitare din întreaga țară, misionarii și liderii studenților din Fellowship of Catholic University Students (FOCUS) au multe motive pentru care să fie recunoscători. În cei 20 de ani de activitate în campusurile universitare, am fost binecuvântați să fim martori la unele roade uimitoare în viețile tinerilor. Începând cu doar 20 de studenți dintr-un campus universitar, în 1998, am văzut până acum peste 40.000 de studenți care au participat la programul nostru – și astăzi suntem martori la modul în care apostolatul are un impact în străinătate. Recunoaștem că cifrele în sine nu sunt copleșitoare, deoarece sunt 70 de milioane de catolici numai în SUA. Mai sunt multe lucruri de făcut, dar totuși impulsul și calitatea istoriilor individuale indică spre ceva ce oferă o mare speranță.

În prima parte a acestei cărți, vom analiza cele trei obiceiuri fundamentale care ies în evidență în promovarea unei evanghelizări eficiente. Aceste obiceiuri sunt centrate pe angajamentul unui discipol misionar față de trei lucruri: Intimitatea divină, Prietenia autentică și Claritatea și convingerea cu privire la multiplicarea spirituală. Vom explica fiecare dintre aceste trei obiceiuri și de ce sunt atât de cruciale pentru evanghelizare, pentru transformarea vieților și pentru edificarea unei culturi a întâlnirii și a mărturiei.

În a doua parte a cărții, vom detalia abordarea în trei etape a evanghelizării folosită de misionarii noștri. Noi o numim „Metoda arătată de Învățător”. Abordarea nu ne aparține: ea este ilustrată de Isus în Evanghelii și își are rădăcinile în învățăturile magisteriale privind evanghelizarea și cateheza. Așa cum vom vedea mai jos, abordarea în trei etape poate fi rezumată în trei cuvinte – „câștigă, edifică, trimite” – care sunt reluate de Papa Francisc în termenii de „întâlnire”, „însoțire” și „evanghelizatori plini de Duhul Sfânt”. Atunci când misionarii noștri urmează această triplă abordare exemplificată de Isus, ei tind să fie mai rodnici.

Pentru a crea o cultură a întâlnirii și a mărturiei, trebuie să trăim vieți explicite de discipoli. Suntem chemați nu numai să credem în Evanghelie, ci și să-i permitem să prindă rădăcini adânci în noi, într-un mod care ne lasă incapabili de tăcere: nu putem să nu vestim Evanghelia prin cuvinte și fapte. Această acțiune misionară se află în inima discipolatului (Conferința Episcopilor Catolici din Statele Unite, Trăind ca discipoli misionari: o resursă pentru evanghelizare, nr. 14).

Suntem foarte conștienți că există diferențe majore între parohiile universitare, centrele Newman, capelanatele catolice și propria parohie, familie sau propriul apostolat. Cu toate acestea, cei peste 25.000 de absolvenți ai noștri au plecat de la facultate și își trăiesc acum viața în parohii asemănătoare celei pe care o frecventați. Chiar și pe fondul marilor diferențe dintre cele peste 150 de campusuri pe care le deservim – de la Colegiul Benedictin la Harvard și până la alte universități din străinătate – am văzut că, deși adaptarea la mediile locale este întotdeauna imperativă, rămân unele obiceiuri și abordări fundamentale ale evanghelizării care se aplică în toate situațiile – în universități mari sau mici, în parohii suburbane sau rurale, în teritoriile de misiune din Statele Unite sau de la nivel internațional – pentru simplul motiv că sunt înrădăcinate în natura umană și în revelația lui Isus.

Ceea ce vă voi împărtăși aici a fost o binecuvântare pentru noi și sper că va fi și pentru voi.

Martin Curtis

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro