Liturgia orelor după ritul roman, vol. I: Timpul Adventului – Timpul Crăciunului, Ediția a doua

Liturgia orelor după ritul roman, vol. I: Timpul Adventului – Timpul Crăciunului, Ediția a doua, Iași 2011, 1462 p., 11×17, ISBN: 973-8474-20-5, 90 RON.

Aparitia în limba româna a volumului I din Liturgia orelor, Timpul Adventului si al Craciunului, este un eveni­ment editorial în lumea catolica de limba româna. Dupa publicarea traducerii Noului Testament, acesta este al doilea mare proiect la care s-a angajat Comisia Biblica si Liturgica din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iasi.
Dorinta de a pune la dispozitia credinciosilor Bisericii Catolice din România acest tezaur de rugaciune si spiritualitate, care este Liturgia orelor, este mai veche si un prim pas în acest sens a fost realizat de Editura Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti, atunci când a publicat volumul care cuprindea traducerea în limba româna a principa­lelor parti ale Liturgiei orelor, si anume: Laudele, Ora Medie, Vesperele si Completoriul.
Însa, marindu-se numarul acelora care doreau sa recite individual sau comunitar Liturgia orelor si, mai ales, epuizându-se prima editie, s-a simtit nevoia unei noi editii care sa cuprinda întreaga editie tipica a Liturgiei orelor (pe lânga Orele mentionate mai sus, si Oficiul lecturilor) si sa integreze toate adaosurile facute pâna în prezent de Congregatia pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor din Roma. Aceasta dorinta a fost preluata de Comisia Liturgica din cadrul Diecezei Romano-Catolice de Iasi, care, de doi ani, lucreaza la acest proiect.
Traducerea în limba româna a primului volum din Liturgia orelor a fost facuta dupa: Officium Divinum, ex decreto sacrosancti oecumenici Concilii Vaticani II instauratum auctoritate Pauli pp. VI Promulgatum, Liturgia Horarum iuxta ritum romanum, Editio typica altera, I, Tempus Adventus, Tempus Nativitatis, Libreria Editrice Vaticana, 1985. Volumul al III-lea al Liturgiei Orelor a fost tradus dupa Officium Divinum, ex decreto sacrosancti oecumenici Concilii Vaticani II instauratum auctoritate Pauli pp. VI Promulgatum, Liturgia Horarum iuxta ritum romanum, Editio typica altera, III, Tempus per Annum, Hebdomadae I-XVII, Libreria Editrice Vaticana, 1986. Aceasta editie a fost completata cu adaosurile facute de Congregatia pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor, adaosuri publicate în diferitele nu­mere ale revistei „Notitiae”, organul oficial al acestui dicasteriu. Aceasta editie în limba româna a Liturgiei orelor a primit aprobarea Conferintei Episcopale Române (prot. nr. 87/21.05.2003) si autorizarea din partea Congregatiei pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor (prot. nr. 1525/03/L).
Comisia liturgica din cadrul Diecezei Romano-Catolice de Iasi care lucreaza la tradu­cerea Liturgiei orelor, este formata din pr. Alois Bulai (profesor de exegeza biblica si limbi clasice), pr. Claudiu Dumea (profesor de liturgie si limba latina), pr. dr. Stefan Lupu (profesor de teologie dogmatica), pr. Iosif Rachiteanu (profesor de religie si meto­dologie), pr. dr. Mihai Patrascu (profesor de drept canonic), pr. Florin Spatariu (pro­fesor de muzica sacra), pr. Cornel Cadar (redactor), d-l Fabian Tiba (tehnoredactor), d-l Ionel Palade (corector) si d-l Albert Gheorghe (corector).

Stefan Lupu

Puteti achizitiona acesta carte, accesand site-ul: www.librariasapientia.ro